<טקסט שהתפרסם במקור בלאשה לפני כמה שנים סביב שבוע הספר ומצאתי אותו עכשיו כשחיפשתי משהו אחר>

הספר או הסרט? במקרה של צ׳יק ליט הכי טוב ללכת על חוויה משלימה. קודם לקרוא ואז לראות את הסרטים. אל דאגה, ברוב המקרים תצטרכי להקדיש לקריאת הספר בדיוק את אותו הזמן שתכננת להקדיש לצפייה בסרט. בערך הזמן שלוקח להגיע בטיסה לאירופה, עם הפסקת נימנום קלה.

שמתן לב? הרבה מספרי הצ'יק ליט שאנחנו אוהבות נכתבו על ידי עיתונאיות.

01 גאווה ודעה קדומה
הספר:
 נכון, ז'אנר הצי'ק ליט פרץ לתודעה רק בשנות התשעים של המאה הקודמת, אבל קשה לדמיין אותו בלי לחשוב על ג'יין אוסטן, אמם הרוחנית של כל ספרי הצ'יק ליט באשר הם.  גאווה ודעה קדומה (שנכתב ב-1813) הוא כנראה הספר הפופולרי ביותר של אוסטן, וגם זה שזכה להכי הרבה פרשנויות בטלוויזיה ובקולנוע. אם יש ספר אחד שחייבים לקרוא, זה הספר הזה (איך אפשר להבין משהו על העולם היום בלי להכיר את ליזי בנט, אמא שלה, מר קולינס ומיסטר דארסי?). באופן כללי, אם יש ספר ששווה לקרוא שוב פעם בכמה שנים, זה הספר הזה.
מה לראות? את הסדרה של ה-BBC משנת 1995 (עם קולין פירת' בתפקיד מיסטר דארסי) ואת הגרסה הקולנועית מ-2005.

02 יומנה של ברידג'ט ג'ונס
הספר: עכשיו, אחרי שקראנו (שוב) את "גאווה ודעה קדומה", אפשר לקרוא שוב גם את "יומנה של ברידג'ט ג'ונס" של הלן פילדינג שמתבסס עליו – כולל שימוש בשמו המפורש של מיסטר דארסי. ג'ונס עצמה, שכנראה לא קראה את גאווה ודעה קדומה, מוצאת את עצמה מתלבטת בין שני גברים שונים מאד באופיים ובדרך בה הם מתייחסים אליה ולעולם. סיטואציה שכל מי שיצא לה להכיר את ליזי בנט מצליחה לדלג מעליה בקלילות. ובכל זאת: ברידג׳ט ג'ונס של הספר היא אחת הדמויות הספרותיות שיהיה לכן הכי קל לאהוב. היא מצחיקה והיא אמיתית.
הסרט: גם הסרט מצוין, במקרה הזה, ועדיין: עדיף לשמור על סדר העניינים הקלאסי. קודם הספר (חמוד ומחדש גם בתוך הז'אנר) ורק אחר כך הסרט. ולו בשל ההזדמנות לתאר לעצמכן ברידג'ט ג'ונס שאיננה רנה זלווינגר.
עוד משהו: הספר התחיל בכלל כטור בעיתון.

03 השטן לובשת פראדה
הספר: 
לורן וייסברגר עבדה בווג האמריקאי תחת אנה ווינטור. אחרי שפרשה מהתחום היא כתבה את "השטן לובשת פראדה", המגולל את סיפורה של אנדי, בוגרת אוניברסיטה יוקרתית עם יומרות לשנות את עולם התקשורת, שמשכנעת את עצמה שהגיוני להתחיל לטפס בסולם דווקא בתור האסיסטנטית של מירנדה פריסטלי, העורכת הראשית של "ראנווי", מגזין אופנה דמוי ווג. הספר הזה היה יריית הפתיחה בקריירת כתיבת ספרי צ'יק של ליט של וויסברגר, וללא ספק המוצלח שבהם.
הסרט: מקרה השטן לובשת פראדה הוא היוצא מן הכלל המעיד על הכלל. הנה לכן דו קרב ספר/סרט שבו הסרט מנצח בגדול. הספר מצוין, אל תווותרו עליו, אבל הסרט מושלם מכל בחינה: תסריט, מריל סטריפ בתור מירנדה פריסטלי, הבגדים, אמילי בלאנט כאמילי והפסקול.

04 צביטה בלב
הספר: 
צביטה בלב (או "צרבת" בתרגום הישן) הוא לא בדיוק צ'יק ליט על פי ההגדרות, ועדיין הוא ספר שאנחנו אוהבות לאהוב. זהו הספר העלילתי היחיד שכתבה נורה אפרון (עיתונאית, סופרת, תסריטאית ובמאית) והוא מגולל את סיפור גירושיה מבעלה השני (העיתונאי קרל ברנשטיין, מי שחשף את פרשת ווטרגייט) בדרך מצחיקה ונוגעת ללב כל כך, שהיא עלולה לגרום לכן לחשוב שחינני לגלות שבעלך בוגד בך כשאת בחודש שביעי.
הסרט: "צביטה בלב" בכיכובם של מריל סטריפ וג'ק ניקולסון אפל יותר מהספר, אם כי עדיין קלאסיקה שלא כדאי לוותר עליה (אבל אחרי הקריאה בספר). 
עוד משהו: הכינו את הממחטות.

05 וידויים של שופוהוליק
הספר: 
ספרה הראשון של סופי קינסלה, פעם עיתונאית כלכלית, היום בכירת עובדות תעשיית הצ'יק ליט. דמותה של רבקה בלומווד (גיבורת שופוהוליק) עיתונאית כלכלית (אלא מה?) שמנהלת יחסים לא בריאים עם כסף, שימשה בהמשך בסיס לאי אילו ספרי המשך (מוצלחים יותר ופחות) וסדרת משחקים. לרבקה בלומווד יש את כל תכונות האופי שאנחנו אוהבות למצוא בגיבורת צ'יק ליט, ובנוסף: היא גם מכורה לקניות. אפילו יותר מאיתנו.
הסרט: אי אפשר להגזים ולומר שהסרט לא מוצלח, הוא מוצלח, רק שבמעבר מהדמיון למסך, הדמיון מנצח בגדול. בעיקר בכל הקשור לעיצוב הדמויות, דירותיהן ומלתחותיהן (והכי חשוב: הספר מתרחש בלונדון, הסרט מתרחש בניו יורק. ההבדלים, במקרה הזה, קשים לגישור).

06 סקס והעיר הגדולה
הספר: 
אוסף הטורים של קנדיס בושנל שכתבה בשנות התשעים טור בשם הזה לניו יורק אובזרבר. הספר הזה הוא לא צ'יק ליט קלאסי (לבושנל יש עוד ספרים, קלאסיים יותר בתחומי הז'אנר – ומוצלחים הרבה יותר) אבל כיף לקרוא אותו ולו כדי לקבל תמונה של החיים בניו יורק בניינטיז וכדי לצקצק על ההבדלים בינו לבין הסדרה.
הסדרה והסרטים: "סקס והעיר הגדולה" היא לא סדרת טלוויזיה, היא תחנת תרבות. במבט לאחור, העונות הראשונות מהנות הרבה יותר מהאחרונות, ואת הסרטים שנעשו בהמשך כבר קשה לבלוע בלי כוס קוסמופליטן בהישג יד, ובכל זאת.

07 אין לי מושג איך היא עושה את זה
הספר: 
קיית רדי, גיבורת "אין לי מושג איך היא עושה את זה", היא גיבורת צ'יק ליט קלאסית, 15 שנה אחרי: כולל הבית המעוצב, הבעל החמוד, שני הילדים והקושי לשלב בין אימהות וקריירה (וכן: גם אליסון פירסון, הסופרת, היא עיתונאית בריטית והספר התחיל כטור שבועי בדיילי טלגרף).
הסרט: סרט חמוד מאד בכיכובה של שרה ג'סיקה פרקר. לא מוצלח כמו הספר, אבל עומד בפני עצמו גם ללא קריאה מוקדמת, ומספק את ההנאה שבצפיה בשרה ג'סיקה פרקר בבגדים מכוערים לשם שינוי.

>>>
איך עוד לא עשו מזה סרט?

בלונדיניות ברגדורף: הצ׳יק ליט של פלאם סייקס, בת אצולה בריטית שהפכה לעיתונאית אופנה ניו יורקית ואיט גירל באופן כללי. הספר מתחיל בהוראות להשגת גוון הבלונד פשתן המושלם של נערות השמפניה של ניו יורק, אלה שצובעות את שיערן החלק באופן טבעי בסלון של ברגדורף גודמן. הסוד: צריך לחזור על הפעולה כל 13 יום. אפשר לא לאהוב ספר שמתחיל ככה?

נשים נשואות לא מדברות על אהבה: כי גם נשים בנות ארבעים פלוס קוראות צ'יק ליט (אולי אנחנו היחידות?), ואליס באקל, גיבורת "נשים נשואות לא מדברות על אהבה" של מלאני גידיאון היא דמות שאנחנו רוצות להעביר איתה שעתיים פלוס פופקורן (אם כי נעדיף את גרסת הבינג׳ של עשרה פרקים בנטפליקס).

>>>
Refuses to be fun, interesting, witty or memorable
(ובכן, אפשר לא לאהוב ספר שמתחיל ככה. מתוך אחת הביקורות שקיבל הספר בלונדיניות ברגדורף)

>>>
בונוס למי שהגיעה עד לפה: כשמייקל ראה השטן לובשת פראדה