הספר The Subtle Art of Not Giving a F*ck של מארק מנסון (התמונה מאורבן אאוטפיטרס)

>>>
במסגרת העבודה בלאשה יוצא לי מדי פעם לקרוא סיפרי עזרה עצמית ולכתוב עליהם. הנה חלק ממה שכתבתי – די מזמן – על הגרסה המתורגמת של הספר (שנקרא בעברית חוכמת האדישות, גישה בלתי צפויה להצלחה בחיים. תרגום: בן ציון הרמן)

יש מי שמחלק פרסים לספרים עם שמות ממש ממש טובים? כי הספר הזה צריך לקבל את האוסקר של השמות. פרס מפעל חיים, אם תרצו. בעברית הוא קרוי אמנם "חכמת האדישות", אבל באנגלית הוא מתנאה בשם שיעצור אותך ליד המדף ויגרום לך לקנות אותו אפילו בלי להפוך ולראות מה כתוב מאחור: The Subtle Art of Not Giving a F*ck (ובתרגום חופשי: האמנות העדינה של לא לשים זין). השם של הספר עלול לבלבל מעט, כיון שאין בו שום דבר שיעודד אותך לפתח אדישות כלפי החיים, להפך. אם לסכם אותו במשפט, הרי שהספר יעודד אותך להבין מה חשוב לך, ואז להשקיע מה שפחות אנרגיה במה שלא ("לא לשים זין אין פירושו להיות אדיש; זה אומר להרגיש בנוח עם היותך שונה"). אבל למה לסכם במשפט ספר הדרכה כשאפשר להגיד שלא משנה מה השיעור שמארק מנסון מנסה להעביר הלאה, הוא עושה את זה בהומור ובחוכמה – מצרכים נדירים בז'אנר. נאמר זאת כך: "חוכמה האדישות" הוא ספר שיש לו דבר או שניים ללמד אותנו*, ובלי קשר לשאלת היכולת שלנו להפנים, אנחנו נהנה מהשיעור.

ספר שיש לו דבר או שניים ללמד אותנו* – בהנחה שאנחנו לא יודעות כלום על בודהיזם, נגיד. כמו שהגדיר אחד ממבקרי הספר באתר reditreport: בסופו של דבר מדובר בספר בודהיזם לבנים (זה נשמע יותר טוב במקור:  Buddhism for Bros).

עשרה דברים שאפשר ללמוד ממארק מנסון:

01 אל תנסו. זה שמו של הפרק הראשון וזה גם מה שכתוב על המצבה של צ'רלס בוקובסקי. מה זה אומר? יותר משחשוב להצליח, חשוב להיות נינוחות עם עצמנו גם בתור כשלון. התרבות הנוכחית מתמקדת בציפיות לא ריאליות (להיות מאושרות, בריאות, מוצלחות) ובעצם מתמקדת במה שאין. מנסון אומר: המפתח לחיים טובים הוא לא לרדוף אחרי דברים אלא להתמקד בפחות, רק במה שמיידי, אמיתי וחשוב.

02 המפתח לאושר: פתרון בעיות. כדי להיות מאושרות אנחנו זקוקות לבעיות שדורשות פתרון, ואז לפתור אותן. מה בטוח לא יעבוד? להתעלם מהבעיות או לאמץ מנטליות של קורבן.

03 לבחור את הכאב. במקום לשאול אל עצמך "מה אני רוצה בחיים?" תשאלי את עצמך: בשביל מה אני מוכנה להתאמץ. רוב האנשים רוצים זוגיות נהדרת, אבל לא כולם מוכנים לספוג את כמויות ההכלה והשיחות והדחיות שזוגיות כזו דורשת. הרבה אנשים רוצים משרד פינתי עם נוף והרבה כסף, הם פחות מעוניינים בשעות העבודה הארוכות והסטרס והפוליטיקה המשרדית.

04 את לא מיוחדת. למארק מנסון יש הרבה ביקורת כלפי תנועת ההערכה העצמית. אין טעם לבחון את המידה בה את מרגישה חיובית ביחס לעצמך, הוא אומר. מה שצריך לבדוק זה עד כמה את חיה בשלום עם התכונות הפחות טובות שלך. זה לא שאנשים מיוחדים לא קיימים, אבל מה שמיוחד בהם זה שהם לא חושבים שהם מיוחדים, הם לא בטוחים שהכל מגיע להם והם ממוקדים בלנסות להשתפר. 

05 למצוא את הערכים הנכונים. אם רוצים לשנות את אופן ההתיחסות לבעיה, צריך לשנות את סדר העדיפויות. לדוגמא: ערכים לא טובים יהיו הנאה, הצלחה חומרית. ערכים טובים יהיו: יושר, חדשנות, יצירתיות, ענווה. זו המשמעות של "שיפור עצמי": לשים בראש סדרי העדיפויות ערכים יותר טובים.

06 אחריות ואשמה הן לא תאומות סיאמיות. מנסון לוקח את המשפט הידוע מספיידרמן "עם כוח גדול באה אחריות גדולה", והופך אותו: ״עם אחריות גדולה בא כוח גדול." קבלת אחריות על הבעיות היא הצעד הראשון לפתרון. מנסון מציע את האבחנה הבאה: אשמה היא תמיד בזמן עבר, לקיחת אחריות היא בהווה.

07 תשכחי שאת קיימת. הגישה הבודהיסטית מעודדת אותנו להרפות מהרעיון שיש כזה דבר, "אני". היתרונות: כשאאנחנו מרפות מהסיפורים שאנחנו מספרות לעצמנו, אנחנו חופשיות יותר לפעול. הבודהיזם, אומר מנסון, מעודד אותנו לא לשים זין. 

08 כשלון הוא הדרך קדימה. ההצלחה שלך נבנית על אינסוף כשלונות קודמים. אם מישהו יותר טוב ממך במשהו, זה רק סימן שהוא נכשל יותר פעמים. 

09 הדרך לחופש עוברת דרך מחויבות. הנה מה שהפסיכולוגים מכנים "פרדוקס הבחירה": ככל שיש יותר אפשרויות, אנחנו פחות מסופקות. "מה שגיליתי נוגד את כל הציפיות ההגיוניות הסדורות: גיליתי שיש חופש ושיחרור במחויבות. מצאתי הזדמנות מעמיקה ומועצמת בדחיית חלופות והסחות דעת לטובת מה שבחרתי להיות בעל חשיבות אמיתית בשבילי."

10 ללמוד להגיד לא. אנחנו לא יכולות לקבל הכל. אנחנו חייבות להגיד לא לחלק מהדברים, אחרת אין הבדל בין מה שחשוב למה שלא חשוב. הימנעות מסירוב מספקת תחושה טובה לטווח קצר, אבל גורמת למצפן שלנו להפסיק לעבוד. "חייבים לשים זין על משהו על מנת להעריך אותו", וזה אומר להגיד לא לדברים שהם לא אותו משהו.

>>>
שיר עם כל הדברים ששווה להתאמץ בשבילם: